Deutsch / English
German State Theatre Timișoara

Ioana Popescu, scenografa Teatrului German de Stat Timișoara, va participa la Bienala de Scenografie de la București

17 octombrie 2024

Între 18 și 27 octombrie 2024, scenografa Teatrului German de Stat Timișoara (TGST), Ioana Popescu, va participa la Bienala de Scenografie București, Secțiunea Națională. Evenimentul este organizat de Organizația Internațională a Scenografilor, Tehnicienilor și Arhitecților de Teatru (OISTAT).

În cadrul acestui eveniment, scenografa va expune imagini reprezentative pentru contribuția sa artistică la spectacolul TGST „Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet”, regizat de Yuri Kordonsky, spectacol pentru care Ioana Popescu, realizatoarea costumelor și a desenelor în nisip live, alături de Helmut Stürmer, realizatorul decorului, au primit în 2018 premiul UNITER pentru cea mai bună scenografie.

Ioana Popescu a absolvit în 2003 Universitatea de Arte din Bucureşti, Facultatea de Arte Decorative şi Design – secţia Scenografie. A debutat încă din timpul facultății, în 2001 având loc primul spectacol în calitate de scenograf, „Cartofi prăjiți cu orice” de Arnold Wesker, regia Cornel Popescu, spectacol montat la Teatrul Național din Târgu Mureș.

Mai apoi, după terminarea facultății, a lucrat ca scenograf timp de 8 ani la Naționalul Târgumureșean. Începând cu anul 2011, s-a alăturat echipei artistice a Teatrului German de Stat din Timișoara, lucrând ca scenograf la o mulțime de spectacole. Amintim aici câteva: „Incredibila și trista poveste a candidei Erèndira și a bunicii sale fără suflet” (costumele și desene în nisip live), Deșteptarea primăverii (costume), „Leonce și Lena” (costumele), „Europa” (decor și costume), „Titus Andronicus” (decor și costume), „Bremen” (decor și costume). Colaborează cu mai multe teatre din țară – Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara, Teatrul Național București, Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Arad, Teatrul Luceafărul Iași, Teatrul „Sică Alexandrescu” Brașov, unde a lucrat cu regizori români și străini de top: Radu Alexandru Nica, Yuri Kordonsky, Alexandru Dabija, Brian Michaels, Răzvan Mazilu, Charles Muller.

Înființat în 1970, Centrul Român OISTAT s-a ocupat de schimbul de informații, de experiență și de cunoștințe între scenografii din România și cei de peste hotare. A facilitat participarea scenografilor români la reuniuni și manifestări internaționale (expoziții, congrese, seminarii). A organizat reuniuni în plan național pentru evocarea unor personalități importante ale scenografiei și arhitecturii de teatru. Astfel, Centrul Român OISTAT își propune să reprezinte interesele tuturor artiștilor, designerilor și tehnicienilor ce contribuie la realizarea imaginii scenice, fie că se ocupă de spațiu, costume sau video, lighting ori sound design.

Latest news

#teatrusigur