Ioana Popescu a absolvit în 2003 Universitatea de Arte din Bucureşti, Facultatea de Arte Decorative şi Design – secţia Scenografie. Debutează încă din timpul facultății, în 2001 având loc primul spectacol în calitate de scenograf, „Cartofi prăjiți cu orice” de Arnold Wesker, regia Cornel Popescu, spectacol montat la Teatrul Național din Târgu Mureș.
Mai apoi, după terminarea facultății, lucrează ca scenograf timp de 8 ani la Naționalul Târgumureșean. Începând cu anul 2011, s-a alăturat echipei artistice a Teatrului German de Stat din Timișoara, lucrând ca scenograf la o mulțime de spectacole. Amintim aici câteva: „Incredibila și trista poveste a candidei Erèndira și a bunicii sale fără suflet” (costumele și desene în nisip live), Deșteptarea primăverii (costume), „Leonce și Lena” (costumele), „Europa” (decor și costume), „Titus Andronicus” (decor și costume), „Bremen” (decor și costume). Colaborează cu mai multe teatre din țară – Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara, Teatrul Național București, Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Arad, Teatrul Luceafărul Iași, Teatrul „Sică Alexandrescu” Brașov, și lucrează cu regizori de top români și străini: Radu Alexandru Nica, Yuri Kordonsky, Alexandru Dabija, Brian Michaels, Răzvan Mazilu, Charles Muller.
O perioadă lucrează ca asistent pentru costume designer și assistant set designer la Castel Film și mai târziu la Libra film. Face parte din echipa de producție a filmului Undeva la Palilula, regia lui Silviu Purcărete, ca asistentă decor a lui Dragoș Buhagiar. În 2018 câștigă, alături de Helmuth Stürmer, premiul UNITER pentru cea mai bună scenografie, (costumele și desenele pe nisip live) pentru spectacolul: „Incredibila și trista poveste a candidei Erendira și a bunicii sale fără suflet”, regia Yuri Kordonsky, o producție a Teatrului German de Stat Timișoara.